Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να «απενεργοποιηθεί» το επιπλέον χρωμόσωμα που είναι η αιτία του συνδρόμου Ντάουν (Down) βρέθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για γονιδιακές θεραπείες που ελπίζεται ότι θα εξαλείψουν στο μέλλον αυτό το σύνδρομο.
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, από τα οποία τα δύο καθορίζουν το φύλο. Οι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν εμφανίζουν τρία, αντί για δύο, αντίγραφα του χρωμοσώματος 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 47. Το σύνδρομο προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων, όπως μαθησιακές δυσκολίες και άλλες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, ενώ ευθύνεται και για καρδιακά και αιματολογικά νοσήματα.
Οι γονιδιακές θεραπείες έχουν δοκιμαστεί σε ασθένειες που προκαλεί ένα «ελαττωματικό» γονίδιο, αλλά μέχρι σήμερα φαινόταν σχεδόν απίθανο να «απενεργοποιηθούν» οι επιπτώσεις ενός χρωμοσώματος, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η ομάδα κατέδειξε ότι είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουμε ένα μόλις γονίδιο, για να διορθώσουμε τη συμπεριφορά ενός ολόκληρου χρωμοσώματος. Οι ερευνητές συμπλήρωσαν όμως ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι θα είναι επιτυχημένη η διαδικασία, το ότι όμως βρήκαμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό που φαινόταν αδύνατο είναι από μόνο του μία ελπιδοφόρα εξέλιξη». Θα χρειαστούν επιπλέον εργαστηριακές έρευνες και συνεργασία πολλών επιστημόνων πριν επιτευχθεί η γονιδιακή «διόρθωση».