39° Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης: Σύγχρονες θεραπείες και εξελίξεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στις 5 και 6 Ιουνίου το 39° Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης, του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ).

Το συμπόσιο παρακολούθησαν ορθοπαιδικοί χειρουργοί από όλη την Ελλάδα και αρκετοί νέοι συνάδελφοι. Στα θέματα του συμποσίου ήταν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Ανδρέας Μοράκης που εξειδικεύεται στη σύγρονη θεραπεία των παθήσεων της Σποδυλικής Στήλης.

Στην ομιλία του με τίτλο: «Ενδοδισκικές θεραπείες: Βασικές αρχές, Ενδείξεις, Τεχνικές, Αποτελέσματα», αναφέρθηκε στην πρόοδο των θεραπειών ανάπλασης του μεσοσπονδύλιου δίσκου που αποτελεί το πρώτο στάδιο εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης.

Ανέλυσε επίσης τις σημερινές δυνατότητες για τις μικροεπεμβατικές θεραπείες για τις παθήσεις του μεσοπονδύλιου δίσκου, με τοπική αναισθησία και ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο, που προσφέρουν λύση σε ανθρώπους που πάσχουν από δισκοκήλες στον αυχένα και στη μέση με συμπτώματα πόνου από τα άνω και κάτω άκρα αντίστοιχα.

Αναφέρθηκε στις διαδερμικές θεραπείες όπως τη διαδερμική δισκεκτομή, τα ενδοδισκικά τζελ, τα laser και την ενδοσκοπική δισκεκτομή επισημαίνοντας τις ενδείξεις της κάθε τεχνικής.

Σχολίασε επίσης τους περιορισμούς και τις αντενδείξεις των παραπάνω τεχνικών επισημαίνοντας τη σημασία της εμπειρίας, για τη σωστή επιλογή των ασθενών και της κατάλληλης τεχνικής, για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα.

Ανέφερε επίσης ότι οι μικροεπεμβατικές θραπείες στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους ιατρούς με εκπαίδευση σε όλο το φάσμα της συντηρητικής και χειρουργικής αντιμετώπισης και όχι από ιατρούς που εξασκούν αποκλειστικά μία μέθοδο για τα πάντα, για να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία και να υπάρξει ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών, αλλά και μακροχρόνια καλό αποτέλεσμα.

39ο Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης

39ο Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης-ΕΕΧΟΤ