Η πρώτη ιδιωτική τράπεζα ωαρίων

Η πρώτη ιδιωτική τράπεζα ωαρίων άνοιξε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία, με σκοπό να βοηθήσει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που έχουν καθυστερήσει τη μητρότητα, αλλά θέλουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν παιδιά.

Η κλινική πληρώνει τις δότριες ωαρίων 750 λίρες. Τα ωάριά τους θα δοθούν σε γυναίκες που ο οργανισμός τους για κάποιο λόγο δε μπορεί να παράγει υγιή ωάρια. Η διοίκηση της κλινικής ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ένας πρακτικός τρόπος να καλυφθεί η έλλειψη δωρητών και να βοηθηθούν ασθενείς προκειμένου να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για απόκτηση οικογένειας.

Ακόμη, ελπίζουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ότι με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί δε θα απευθύνονται σε άλλες χώρες για θέματα που αφορούν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, οι επικριτές της ιδέας αυτής καταγγέλλουν, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι θα υπάρξει εκμετάλλευση των αδυνάτων, ενώ εκφράζουν φόβους ότι απεγνωσμένες γυναίκες θα δεχτούν να δώσουν τα ωάριά τους για να πάρουν τα χρήματα, μη γνωρίζοντας επακριβώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αύξηση της παραγωγής των ωαρίων πριν από τη δωρεά, μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μία δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα έξτρα ωάρια που απελευθερώνονται.

Οι γυναίκες που δωρίζουν τα ωάριά τους, ακόμη κι αν είναι σε νεαρή ηλικία, ενδεχομένως να δυσκολευτούν να συλλάβουν αργότερα, για να μην ξεχνάμε το γεγονός, συνεχίζει το άρθρο, ότι κάποιος άλλος θα αποκτήσει βιολογικά παιδιά δικά τους.

Παρότι υπάρχουν φόβοι για την υγεία των, επί αμοιβή, δοτριών γυναικών και αρκετοί ηθικοί προβληματισμοί, η ζήτηση για ωάρια έχει ξεπεράσει πλέον την προσφορά, γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν τη μητρότητα μέχρι ηλικίες που οι πιθανότητες να μείνουν έγκυες με δικά τους ωάρια, είναι πολύ λίγες.

ιδιωτική τράπεζα ωαρίων