Η κατάθλιψη αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια

Πανελλαδική μελέτη του 2013 για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του Ελληνικού πληθυσμού αναφέρει ότι τα κλινικά κριτήρια για βαρεία κατάθλιψη  πληρούν 12 στους 100,  (περίπου 12,3%), των κατοίκων της χώρας.

Τα στοιχεία αυτής της μελέτης συγκρινόμενα με στοιχεία προηγούμενων μελετών αποτυπώνουν μία συνεχή και εντυπωσιακή αύξηση για την κατάθλιψη στον Ελληνικό πληθυσμό. Από 3,3% το 2008 υπερδιπλασιάζεται σε 6,8% το 2009 και σχεδόν τριπλασιάζεται (8,2%) το 2011. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι το 2008 τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης δεν παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις.

Την έρευνα διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και όπως αναφέρεται: «Οι βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή κάποιου δανείου, στην εξόφληση λογαριασμών και στα καθημερινά έξοδα διαβίωσης».

Καταλήγοντας η έρευνα αναφέρει ότι αυτοί που έχουν πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης.

Η αύξηση των περιστατικών με βαρεία κατάθλιψη συνδέεται και με τον αυξημένο αριθμό των αυτοκτονιών που παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια. Έρευνες αναφέρουν ότι η άσκηση, η επαφή με τη φύση και τα κατοικίδια ζώα έχουν θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Άνθρωποι με κατάθλιψη θα πρέπει όμως έγκαιρα να συμβουλεύονται ειδικούς θεραπευτές.

κατάθλιψη-διαλογισμόςκατάθλιψη- άσκηση