Η ηλιοθεραπεία χρειάζεται μέτρο!

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, για την ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα, που έγινε σε πειραματόζωα η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι εθιστική, όπως συμβαίνει με ουσίες όπως η νικοτίνη του τσιγάρου.

Οι ερευνητές, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Cell” (Κύτταρο), πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια και ανακάλυψαν ότι όταν αυτά εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία (που αποτελεί μέρος της ηλιακής), ‘πυροδοτείται’ στον οργανισμό τους η αυξημένη παραγωγή οπιοειδών και συγκεκριμένα των βήτα-ενδορφινών, των ορμονών της ευχαρίστησης.

Οι ενδορφίνες λειτουργούν με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό που δρουν οι άκρως εθιστικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η μορφίνη, ενώ οι ίδιες ορμόνες παράγονται και κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι μολονότι η έρευνα έγινε σε ζώα, θεωρούν πως τα ευρήματά της είναι εφαρμόσιμα και στους ανθρώπους, καθώς η δερματική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι παρόμοια στα ποντίκια και στους ανθρώπους.

Τα πειραματόζωα, λόγω της εξάρτησης, εμφάνισαν ακόμη και συμπτώματα συνδρόμου στέρησης, όταν οι ερευνητές μπλόκαραν με ένα φάρμακο (τη ναλοξόνη) την παραγωγή των ενδορφινών στο σώμα τους. Τα πειράματα κράτησαν έξι εβδομάδες, με καθημερινή έκθεση των ζώων σε υπεριώδη ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που θα έπαιρνε ένας άνθρωπος που θα έμενε μισή ώρα κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Οι ενδορφίνες αυξήθηκαν κατά 30% έως 50% στο αίμα των ζώων ήδη από την πρώτη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν όμως, πως η παραγωγή ενδορφινών στα ποντίκια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι εθισμένα. Από την άλλη, επειδή τα ζώα αυτά είναι νυκτόβια, παραμένει ερωτηματικό αν οι οργανικές αντιδράσεις τους στο ηλιακό φως είναι όντως όμοιες με των ανθρώπων. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε ανθρώπους, για να επιβεβαιωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία κατά την ηλιοθεραπεία γίνεται πραγματικά εθιστική.

Είναι από παλιά γνωστό ότι η ηλιοφάνεια και η έκθεση στον ήλιο καλυτερεύουν τη διάθεση  και δρουν κατά του άγχους. Η υπερβολική έκθεση όμως στον ήλιο, είναι επίσης γνωστό, ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανσή του με ρυτίδες, χαλάρωση και καφέ κηλίδες.

Η νέα αυτή μελέτη αναφέρει ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι εθιστική, για αυτό πρέπει πάντα η ηλιοθεραπεία κατά τις καλοκαιρινές διακοπές να είναι με μέτρο.

ηλιοθεραπεία με μέτροηλιοθεραπεία με προφυλάξεις