Συχνές ερωτήσεις για την οστεοπόρωση

Παρότι η ενημέρωση για την οστεοπόρωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν συχνά αρκετές απορίες που προκαλούν σύγχυση. Κάποιες από τις συχνότερες ερωτήσεις που γίνονται σε ένα ιατρείο που ασχολείται με την οστεοπόρωση είναι οι ακόλουθες:

  • Τώρα που μπήκα στην εμμηνόπαυση πρέπει να κάνω εξετάσεις για την οστεοπόρωση;

Στις περιπτώσεις αυτές με τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού και τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων θα εκτιμηθεί το αν θα χρειαστούν και πότε, περισσότερες εξετάσεις. Συχνά γίνεται μία μέτρηση οστικής πυκνότητας για να υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση στο μέλλον.

  • Μπορώ να κάνω κάτι για να προλάβω την οστεοπόρωση;

Η σωστή διατροφή και η άσκηση, ανάλογα με την περίπτωση, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη για την οστεοπόρωση.

  • Κάνω μετρήσεις οστικής πυκνότητας εδώ και πολλά χρόνια και ήταν φυσιολογικές. Πως έκανα σπονδυλικό κάταγμα;

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας για την οστεοπόρωση, από μόνη της, συχνά δεν αρκεί. Πολλές φορές δίνει λάθος αποτελέσματα στην περίπτωση αρθρίτιδας στην περιοχή που μετράτε. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερος εργαστηριακός και ακτινολογικός έλεγχος.

  • Με πονάει η μέση μου αρκετό καιρό. Μήπως λόγω ηλικίας έχω οστεοπόρωση;

Για να υπάρχει σαφής εντοπισμός πόνου στη μέση λόγω οστεοπόρωσης θα πρέπει να έχει γίνει οστεοπορωτικό κάταγμα. Υπάρχουν πιο συνηθισμένα αίτια πόνου στη μέση, αλλά εφόσον ο πόνος είναι χρόνιος χρειάζεται απεικονιστική διερεύνηση.

  • Πως έπαθα σπονδυλικό κάταγμα χωρίς να πέσω;

Τα αυτόματα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, δηλαδή χωρίς πτώση, ή  άλλο τραυματισμό, είναι δυστυχώς συχνά σε προχωρημένη οστεοπόρωση χωρίς αγωγή.

  • Έχω χάσει αρκετά εκατοστά ύψους τα τελευταία χρόνια, σε τι μπορεί να οφείλεται;

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη σταδιακά οδηγούν σε απώλεια ύψους, κύφωση (καμπούρα), χρόνιους πόνους, αν η οστεοπόρωση δεν αντιμετωπιστεί.

  • Έκανα οστεοπορωτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, πονάω πολύ στις μετακινήσεις και δε βλέπω βελτίωση. Μπορεί να γίνει κάτι;

Στις περιπτώσεις οστεοπορωτικών καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη που είναι αρκετά επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν κύφωση, υπάρχει η επιλογή της σπονδυλοπλαστικής / κυφοπλαστικής που πλέον μπορεί να γίνει με τοπική νάρκωση, διαδερμικά, σε λίγα λεπτά και χωρίς ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο, από κατάλληλα εξειδικευμένο ιατρό.

(Οι απαντήσεις στις παραπάνω συχνές ερωτήσεις για την οστεοπόρωση είναι ενδεικτικές και δίνονται από τον ορθοπαιδικό (ορθοπεδικό) ιατρό κ. Ανδρέα Μοράκη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών και δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των περιπτώσεων).

Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα με υπευθυνότητα, τόσο από τον ιατρό, όσο και από τον ασθενή και επειδή συχνά απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση χρειάζεται καλό σχεδιασμό αγωγής και καλή συνεργασία.

ερωτήσεις για την οστεοπόρωσηοστεοπορωτικά κατάγματα