Εξωσωματική γονιμοποίηση από 3 δότες για πρώτη φορά

Η εξωσωματική γονιμοποίηση από 3 δότες, για πρώτη φορά, θα επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ψηφίστηκε στη βουλή του το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο όρος εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα τεχνικών που έχουν σκοπό τη βοήθεια υπογόνιμων ζευγαριών στο να αποκτήσουν παιδί. Από τη γέννηση το 1978 του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στο Bourn Hall της Αγγλίας, μέχρι σήμερα χιλιάδες ζευγάρια τα έχουν καταφέρει. Με τη μέθοδο αυτή δίνεται λύση σε προβλήματα υπογονιμότητας τόσο της γυναίκας (π.χ. αποφραγμένες σάλπιγγες), όσο και του άντρα (π.χ. ολιγοσπερμίες), καθώς και σε γενετικές παθήσεις.

To Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που θα επιτρέπεται η εξωσωματική γονιμοποίηση από 3 δότες (δύο γυναίκες και έναν άνδρα), σε μια ιστορική κίνηση. Σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, 382 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 128 κατά της τεχνικής που σταματά γενετικές ασθένειες που σχετίζονται με τα μιτοχόνδρια, να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα, μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος, που μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Έχουν το δικό τους DNA το οποίο δεν επηρεάζει  χαρακτηριστικά, όπως η εμφάνιση.

Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια μπορούν να περάσουν στο έμβρυο μόνο από τη μητέρα. Μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του εγκεφάλου, απώλεια μυϊκής μάζας, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Η τεχνική χρησιμοποιεί μία τροποποιημένη εκδοχή της εξωσωματικής γονιμοποίησης και συνδυάζει το DNA από τους δύο γονείς με υγιή μιτοχόνδρια μίας γυναίκας δότη. Καταλήγει σε μωρά με 0,1% του DNA τους από τη δεύτερη γυναίκα και είναι μία μόνιμη αλλαγή που θα περνάει από γενιά σε γενιά.

Μία περαιτέρω ψηφοφορία απαιτείται από τη Βουλή των Λόρδων και στη συνέχεια θα μπορούσε να γεννηθεί το πρώτο τέτοιο μωρό το επόμενο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 150 μωρά μπορούν να γεννιούνται κάθε χρόνο με την τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης από 3 δότες.

Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι είναι μία καλή είδηση για την αντιμετώπιση κάποιων γενετικών παθήσεων, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι εγείρονται πάρα πολλά ηθικά θέματα καθώς και θέματα ασφάλειας.

εξωσωματική από 3 δότεςεξωσωματική γονιμοποίηση από 3 δότες