Αντιμετώπιση εξάπλωσης κορωνοϊού. Δεδομένα και σκέψεις.

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, έχει επηρεάσει τη ζωή των περισσότερων κατοίκων της γης και δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα σε ιώσεις που εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης ιώσεις που εξαπλώνονται γρήγορα,  όπως ο νέος κορωνοϊός covid 19, μέσω σταγονιδίων από άτομα που νοσούν, δύσκολα αντιμετωπίζονται όταν δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, δεν υπάρχει εμβόλιο και αρκετή γνώση για την αντιμετώπιση τους.

Τα μέτρα πρόληψης που ανακοινώνονται από τις επίσημες αρχές θα πρέπει να τηρούνται και να μην θεωρούνται υπερβολικά, γιατί σύμφωνα με δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων:

  • Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η ίωση, φαίνεται να κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του ιού εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.
  • Ο γρήγορος έλεγχος της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει μεγάλη σημασία για μία χώρα γιατί προστατεύει τους πολίτες της και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μέχρι να παρασκευαστεί το κατάλληλο εμβόλιο. Οι περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό δε θα γίνει πριν το τέλος του έτους, οπότε τώρα είναι η περίοδος που πρέπει από όλους να γίνει ατομικά η μεγάλη προσπάθεια ακολουθώντας τα μέτρα πρόληψης που ανακοινώνονται από τις αρμόδιες αρχές.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί αν η εξάπλωση αρχίζει να γίνεται με ρυθμό, όπως της γειτονικής Ιταλίας, ή γρηγορότερο, το σύστημα υγείας της χώρας θα δοκιμαστεί αρκετά. Πιθανόν, τουλάχιστον όσον αφορά τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει.   
  • Τα σενάρια που αναφέρουν ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της ίωσης θα μειωθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, οδεύοντας προς το καλοκαίρι, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν γιατί δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον νέο ιό. Αν μέχρι τότε η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα βοηθήσει.
  • Ο έλεγχος της εξάπλωσης του κορωνοϊού πριν το καλοκαίρι στη χώρα μας, πιθανόν να περισώσει σε κάποιο βαθμό τα έσοδα από τον τουρισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, αλλά η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί αν ο καθένας μας με υπευθυνότητα αναλάβει την ατομική του ευθύνη.

σύγκριση γρίπης -  κορωνοϊού
εξάπλωση κορωνοϊού