Τα περισσότερα εμφράγματα στις γυναίκες μπορούν να προληφθούν

Τα περισσότερα εμφράγματα που συμβαίνουν στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από την σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ μελέτησαν δείγμα 70.000 νοσηλευτριών για 20 χρόνια, οι οποίες μετείχαν στην έρευνα εθελοντικά, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη διατροφή και άλλες συνήθειες της καθημερινότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 456 γυναίκες υπέστησαν έμφραγμα και 31.691 διαγνώστηκαν με έναν, ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένου του διαβήτη τύπου ΙΙ, της υπέρτασης, ή της υψηλής χοληστερόλης.

Οι συμμετέχουσες ήταν κατά μέσο όρο 37 ετών, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης της καρδιακής πάθησης ήταν τα 50,3 έτη, και η μέση ηλικία στην οποία εντοπίζονταν τουλάχιστον ένας παράγοντας καρδιακής νόσου, τα 46,8 έτη ζωής.

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονταν με τα εμφράγματα στις γυναίκες αυτές και αφορούσαν καθημερινές συνήθειες ήταν:

  • το κάπνισμα
  •  η παχυσαρκία
  •  η έλλειψη σωματικής άσκησης
  • η κατανάλωση περισσότερου από ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα
  • η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες που δεν υπήρχαν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, είχαν 92% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος και 66% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παθολογικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακό νόσημα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις γυναίκες που υπήρχε ένας από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, αλλά τηρούσαν κανόνες υγιεινής διαβίωσης για τους υπόλοιπους, μειωνόταν σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν όλους τους παράγοντες κινδύνου.

Ακόμα και η απουσία ενός από τους παράγοντες κινδύνου δηλαδή, η αποχή από το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η επαρκής σωματική δραστηριότητα, η σωστή διατροφή και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος, συντελούσε σε μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφραγμάτων.

Συμπερασματικά και η νέα αυτή μεγάλη έρευνα επιβεβαιώνει τη σημασία της πρόληψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες που διανύουν την τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών εμφραγμάτων.

εμφράγματα στις γυναίκεςπρόληψη στις γυναίκες