Διαφορές στον εγκέφαλο αγοριών και κοριτσιών με αυτισμό

Διαφορές στους εγκεφάλους των δύο φύλλων των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό, αναφέρει νέα Βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα εγκεφάλου “Brain”, χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής εγκεφαλικής απεικόνισης σε 60 άτομα που έπασχαν από αυτισμό και σε άλλα τόσα υγιή για λόγους σύγκρισης.

Ο αυτισμός, από τον οποίο πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού, (με συμπτώματα διαφορετικού βαθμού), είναι τρεις έως πέντε φορές πιο συχνός στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, με συνέπεια έως σήμερα οι περισσότερες έρευνες να έχουν εστιαστεί στα αγόρια και να έχουν έτσι παραγνωριστεί οι διαφορές που εμφανίζει ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση πως, κατά κάποιον τρόπο, η συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή στα κορίτσια δεν είναι παρά μια ακραία μορφή του «ανδρικού» εγκεφάλου, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών τείνει να μοιάζει πιο πολύ με τον υγιή ανδρικό εγκέφαλο παρά με τον υγιή γυναικείο εγκέφαλο. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα αυτιστικά αγόρια, ο εγκέφαλος των οποίων δεν δείχνει αντίστοιχα χαρακτηριστικά «ακραίου» αρσενικού εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν, ότι ένα βασικό συμπέρασμα της νέας έρευνας είναι πως ο αυτισμός είναι διαφορετικός στα δύο φύλα και δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. «Στις μελλοντικές έρευνες, δεν θα πρέπει να υποθέτουμε πως ό,τι ισχύει στα αγόρια, θα πρέπει τυφλά να εφαρμόζεται και στα κορίτσια. Ο τρόπος που ο αυτισμός εκδηλώνεται στους άνδρες, είναι διαφορετικός από τον τρόπο που εκδηλώνεται στις γυναίκες, όσον αφορά τη δομή του εγκεφάλου τους», τόνισαν.

Η νέα μελέτη εν μέρει εξηγεί γιατί ο αυτισμός είναι μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση και γιατί χαρακτηρίζεται από ένα τόσο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από τα πιο ήπια έως τα πιο σοβαρά.

αυτισμό