Η διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα (RF) για χρόνια αυχεναλγία και οσφυαλγία

Η σύγχρονη διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα (RF) είναι μία μοντέρνα και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης που πάσχει, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή των ασθενών από τον εξειδικευμένο στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ιατρό.

Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) με, ή χωρίς αυχενογενή πονοκέφαλο και η οσφυαλγία (πόνος στη μέση), θα απασχολήσουν αργά, ή γρήγορα, τους περισσότερους ανθρώπους. Αρκετά συχνές είναι επίσης οι περιπτώσεις ασθενών με πόνους στην πλάτη (ραχιαλγία) και στην περιοχή των ιερολαγόνιων αρθρώσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται συντηρητικά ύστερα από τη διάγνωση της αιτίας του πόνου και αποκλεισμό σοβαρότερων παθήσεων όπως λοιμώξεις, κατάγματα και όγκοι.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι πόνοι είναι χρόνιοι και δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή. Αν η αιτία του πόνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων (facet joints), η διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα είναι μία αποτελεσματική μέθοδος.

Οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης (facets) είναι μικρές σταθεροποιητικές αρθρώσεις που βρίσκονται στις πίσω δύο πλευρές του κάθε σπονδύλου και επικαλύπτονται από έναν ολισθηρό χόνδρο. Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου που αποτελεί συνήθως το πρώτο στάδιο εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης επιβαρύνει πολύ τις σπονδυλικές αρθρώσεις με συνέπεια την προοδευτική καταστροφή του χόνδρου τους και τελικά την εμφάνιση αρθρίτιδας και πόνου ο οποίος πολλές φορές είναι χρόνιος με υφέσεις και εξάρσεις.

Έχει περιγραφεί από πολλές μελέτες ότι η θερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα των μικρών αισθητικών νεύρων που βρίσκονται κοντά στις σπονδυλικές αρθρώσεις μειώνει αρκετά, ή και εξαφανίζει τον πόνο και μπορεί να εφαρμοστεί σε χρόνιους πόνους σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης.

σπονδυλικές αρθρώσεις

Η διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς υπάρχουν πλέον σύγχρονα μηχανήματα που σε συνδυασμό με την εμπειρία του εξειδικευμένου ιατρού μπορούν να εντοπίσουν και να εξαφανίσουν τις εστίες του χρόνιου πόνου που προέρχεται από τις σπονδυλικές αρθρώσεις. Συνήθως η διαδερμική νευρόλυση ενδείκνυται σε ασθενείς στους οποίους έχουν προηγηθεί εγχύσεις (ενέσεις) στις σπονδυλικές αρθρώσεις με καλά, αλλά όχι μεγάλης διάρκειας αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητα είναι ότι:

  • Γίνεται με τοπική αναισθησία
  • Είναι αναίμακτη
  • Δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο, πλέον των 1-2 ωρών συνολικά
  • Ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του (επαγγελματικές, κοινωνικές, αθλητικές) από την επόμενη ημέρα
  • Μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και με καλό αποτέλεσμα σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης (μέση, πλάτη, αυχένας) αρκεί να γίνει από σωστά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρό

Τα μειονεκτήματα είναι ότι:

  • Δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για όλους τους ασθενείς με πόνους στη σπονδυλική στήλη
  • Τα ενοχλήματα μπορεί να ξαναεμφανιστούν με την ίδια, ή μικρότερη ένταση σε 1-2 χρόνια, αν δεν ακολουθηθεί πρόγραμμα αποκατάστασης

διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότηταΗ διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχότητα