Η διαδερμική δισκεκτομή σε αθλητές

Η διαδερμική δισκεκτομή, δηλαδή η μέθοδος  διαδερμικής αποσυμπίεσης  του μεσοσπονδύλιου δίσκου με αφαίρεση δισκικού υλικού, αποτελεί την ιδανική λύση σε αρκετές περιπτώσεις για αθλητές, καθώς και για ανθρώπους με έντονη φυσική δραστηριότητα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με πόνο στα άκρα λόγω πίεσης νεύρου από κήλη δίσκου (δισκοκήλη).

Οι αθλητές συχνά ταλαιπωρούνται από προβλήματα στη μέση (οσφυαλγία). Όταν το πρόβλημα οφείλεται σε εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με δισκοκήλη, μπορεί να πιεστεί κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα). Ανάλογα με την εντόπιση της κήλης του δίσκου μπορεί ο πόνος να είναι σε κάποιο πόδι, αν η δισκοκήλη είναι στη μέση, δηλαδή στους οσφυϊκούς μεσοσπονδύλιους δίσκους, ή στο χέρι αν η κήλη του δίσκου είναι στον αυχένα.

Για τους αθλητές ο χρόνος αποκατάστασης και η γρήγορη επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες (σπορ), είναι πολύ σημαντικός. Δυστυχώς, στο παρελθόν, λόγω της μη ύπαρξης κατάλληλων τεχνικών μέσων και εξειδικευμένης γνώσης, αρκετοί αθλητές με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη αναγκάστηκαν να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό. Σε αυτό οδηγήθηκαν λόγω των συχνών υποτροπών και της απώλειας προπονήσεων και αγώνων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η συντηρητική θεραπεία για την «ισχιαλγία», δηλαδή για την πίεση κάποιου νεύρου από κήλη δίσκου και την εμφάνιση πόνου στο πόδι, συνήθως είναι μακροχρόνια, ειδικά αν η πίεση είναι μεγάλη. Η ανοιχτή επέμβαση με την κλασσική δισκεκτομή, έχει επίσης μεγάλο χρόνο αποκατάστασης πριν την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η διαδερμική δισκεκτομή δηλαδή η αφαίρεση δισκικού υλικού με τοπική αναισθησία, χωρίς τομή, μέσω μίας λεπτής βελόνας υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος μπορεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις αθλητών και ασθενών με έντονη φυσική δραστηριότητα, να προσφέρει λύση και σε συνδυασμό με κατάλληλη και σωστά σχεδιασμένη αποθεραπεία, να οδηγήσει στην γρήγορη επάνοδο στον αθλητισμό.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο μόνο για 2-3 ώρες, ότι είναι αναίμακτη, αφού γίνεται χωρίς τομή στο δέρμα και είναι αρκετά ασφαλής αν γίνει από εξειδικευμένο ιατρό με εμπειρία στις σύγχρονες διαδερμικές μεθόδους χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Έχει επίσης πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες διαδερμικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη (έγχυση τζελ, θερμική συρρίκνωση με υπερήχους, ή λέιζερ), ειδικά για τους αθλητές, καθώς η αφαίρεση υλικού από τον δίσκο και η αποσυμφόρηση του νεύρου που πιέζεται είναι άμεση. Αυτό γίνεται γιατί το μηχάνημα που εισέρχεται στο μεσοσπονδύλιο δίσκο με τοπική αναισθησία μέσω της ειδικής βελόνας, κόβει και ταυτόχρονα αναρροφά προς τα έξω δισκικό υλικό, κάτι το οποίο μοιάζει περισσότερο με την κλασσική δισκεκτομή, χωρίς όμως κακοποίηση του μυϊκού ιστού.

Η ποσότητα του δισκικού υλικού που απαιτείται για την αποσυμπίεση του νεύρου μπορεί να υπολογιστεί μέσω μέτρησης με ειδικό μηχάνημα που μετράει την ενδοδισκική πίεση.

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις αθλητών με ισχιαλγία, καθώς η πίεση στο νευρικό ιστό μπορεί να είναι από άλλη αιτία, ή μπορεί να υπάρχει ελεύθερο, σπασμένο κομμάτι δίσκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ενδοσκοπική δισκεκτομή, ή μικροδισκεκτομή.

Οι αθλητές μετά από μία διαδερμική δισκεκτομή θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης πριν επιστρέψουν στον αθλητισμό, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο σύντομο από ότι μετά από μία μεγαλύτερη επέμβαση.

ισχιαλγία σε αθλητέςδιαδερμική δισκεκτομή σε αθλητές