Πρόοδος στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα αιματολογικό τεστ που θα μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, έκαναν Γερμανοί επιστήμονες καθώς σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη βιολογική διαγνωστική μέθοδος για αυτή τη νόσο.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Genome Biology», ανέφεραν ότι η ανάλυση μιας μορφής του γενετικού υλικού στο αίμα, (των microRNAs), μπορεί να προειδοποιήσει για την αφανή εμφάνιση και εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο επί χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματά της (π.χ. απώλεια μνήμης) και οι γιατροί ελπίζουν ότι στο μέλλον, αν διαθέτουν έγκαιρη διάγνωση, θα προλαβαίνουν να χορηγούν στους ασθενείς την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, προτού καταστραφούν ανεπανόρθωτα μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές  δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές, σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, για να βελτιωθεί κι άλλο η ακρίβεια του τεστ, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα.

διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ