Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο – νέα έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα η εξήγηση της αιτίας που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες τη σημερινή εποχή παγκοσμίως, είναι ότι οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι στις καρδιοπάθειες.

Ερευνητές του University of Southern California, δήλωσαν ότι καθώς η πρόληψη των λοιμωδών νόσων, η βελτίωση της διατροφής και άλλες θετικές συμπεριφορές υγείας υιοθετήθηκαν από ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 και αρχών του 1900, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν αλλά οι γυναίκες άρχισαν να καρπώνονται τα οφέλη της μακροζωίας με πιο γρήγορο ρυθμό και να ζουν περισσότερο.

Έτσι η επισκόπηση παγκόσμιων στοιχείων δείχνει τις καρδιοπάθειες ως τον ένοχο πίσω από τους περισσότερους επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν σε ενήλικες άνδρες. Διαπιστώθηκε πως η διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ αντρών και γυναικών που προέκυψε το 1870, συγκεντρώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 70 ετών και μειώθηκε πολύ, μετά την ηλικία των 80.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διάρκεια ζωής ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 και 1935, σε 13 ανεπτυγμένα κράτη. Εστιάζοντας στη θνησιμότητα σε ενήλικες άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 1880, το ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες μειώθηκε κατά 79% γρηγορότερα από αυτό των ανδρών.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, η καρδιαγγειακή νόσος φάνηκε να είναι η αιτία για την πλειοψηφία των επιπλέον θανάτων σε ενήλικες άνδρες άνω των 40 ετών την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας στο κάπνισμα οφειλόταν μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των 2 φύλων μετά το 1890.

Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αναλύσει διαφορές όσον αφορά την άσκηση και τη διατροφή μεταξύ χωρών, βαθύτερη εξέταση γενετικής και βιολογικής ευαισθησίας μεταξύ των φύλων στο κυτταρικό επίπεδο και τη σχέση των ευρημάτων με την εγκεφαλική υγεία σε κατοπινές ηλικίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Παρόμοιες έρευνες δείχνουν ότι η διαφορά στην ηλικία θανάτου των δύο φύλων έχει πτωτική τάση στα ανεπτυγμένα κράτη και ίσως σχετίζεται με την καλύτερη πρόληψη για τις καρδιοπάθειες.

οι γυναίκες ζουν περισσότερογυναίκες ζουν περισσότερο