Η γυμναστική στην εφηβεία προφυλάσσει από έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία

Μεγάλη έρευνα από Σουηδούς επιστήμονες αναφέρει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στο πόσο γυμνασμένοι είναι οι έφηβοι και στον κίνδυνο που διατρέχουν αργότερα, ως ενήλικες, για έμφραγμα.

Η έρευνα, που περιέλαβε σχεδόν 744.000 άνδρες, έδειξε πως όσοι είχαν κάνει περισσότερη και καλύτερη αεροβική άσκηση ως έφηβοι, είχαν μικρότερη πιθανότητα για έμφραγμα έπειτα από 30 έως 40 χρόνια.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, βρήκαν ότι η θετική σχέση ανάμεσα στην αεροβική εκγύμναση και στην πιθανότητα εμφράγματος υπάρχει ακόμα και άσχετα με το βάρος (δείκτη σωματικής μάζας) των ανδρών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία των Σουηδών νέων που κατατάχθηκαν στον στρατό στην ηλικία των 18 ετών μεταξύ 1969-1984. Οι νέοι συνέχισαν να παρακολουθούνται κατά μέσο όρο επί 34 χρόνια, έως το 2011, ή ωσότου υπήρξε, στο μεταξύ, κάποιο περιστατικό εμφράγματος.

Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε αύξηση κατά 15% στην αεροβική ικανότητα ενός νέου παρατηρείτο μείωση περίπου 18% στον κίνδυνο για έμφραγμα μετά από 30 χρόνια. Ακόμα, η τακτική άσκηση κατά την εφηβεία συσχετιζόταν με μία μείωση κατά 35% στον κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος. Σε σχέση με τους πιο καλά γυμνασμένους κατά την εφηβεία νέους, οι λιγότερο γυμνασμένοι είχαν κατά 2,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα αργότερα στη ζωή τους.

Όσοι παχύσαρκοι ήσαν σε σχετικά καλή αεροβική κατάσταση, μείωναν ελαφρά την πιθανότητα για έμφραγμα, αλλά είχαν κατά 71% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους λεπτούς αγύμναστους και υπερτετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους λεπτούς γυμνασμένους. Φαίνεται λοιπόν ότι η παχυσαρκία παραμένει ένας υψηλός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα, ακόμα και αν ο υπέρβαρος γυμναζόταν τακτικά σαν έφηβος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, πάντως, επεσήμανε πως η μελέτη αναδεικνύει απλώς τη σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κίνδυνου για έμφραγμα, χωρίς πάντως να μπορεί να αποδείξει πως είναι μόνο η καλή αεροβική κατάσταση αυτή που απομακρύνει τον κίνδυνο. «Η σχέση ανάμεσα στην αεροβική εκγύμναση και στην καρδιοπάθεια είναι πολύπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί επίσης από άλλους παράγοντες», τόνισε. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο.

άσκηση και πρόληψη για έμφραγμαέμφραγμα