Βακτήρια ευθύνονται για την αύξηση του βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στο 80% των καπνιστών που κόβει το κάπνισμα παρατηρείται αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση του βάρους, η οποία, πρόσφατες έρευνες αναφέρουν, ότι δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αλλαγή του μεταβολισμού και τη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Eρευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης μελέτησαν τις αλλαγές στο βάρος πρώην καπνιστών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οφείλονται κυρίως σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην εντερική χλωρίδα τους, δηλαδή στους μικροοργανισμούς που φυσιολογικά ζουν στο έντερό τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν μη καπνιστές, νυν καπνιστές αλλά και άτομα που είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν από λίγο καιρό. Η έρευνα διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Σε δείγματα κοπράνων, τα οποία εξέτασαν οι ερευνητές, παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν μόλις σταματήσει το κάπνισμα είχαν αναπτύξει στο έντερό τους βακτήρια που εντοπίζονται και στην εντερική χλωρίδα ατόμων με παχυσαρκία.

Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες επιστημόνων από τις ΗΠΑ, και ειδικότερα από το ερευνητικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, τα βακτήρια αυτά προκαλούν δυσλειτουργίες στο έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η χημική διεργασία φαίνεται να είναι λοιπόν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά αποτελέσματα, η αιτία για την αύξηση του βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

αύξηση του βάρους