Αύξηση των ανθρώπων με παχυσαρκία παγκοσμίως

30% των ανθρώπων, (1 στους 3), σε ολόκληρο τον κόσμο είναι με παχυσαρκία σύμφωνα με νεότερα στατιστικά στοιχεία. Το ένα δισεκατομμύριο αγγίζει ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που από το 1980 έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ενηλίκων που είναι είτε υπέρβαροι, είτε με παχυσαρκία, δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο του 25, αυξήθηκε περίπου 4 φορές από το 1980 έως το 2008. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείτε στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά σε χώρες με αυξανόμενα εισοδήματα όπως είναι η Αίγυπτος και το Μεξικό.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο χρόνο στην επιθεώρηση Population Health Metrics, οι ερευνητές εξέτασαν την αλλαγή στον αριθμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, ανά περιοχές του κόσμου και ανά χώρα.

Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανθρώπων με παχυσαρκία, στο βαθμό που εξομοιώθηκαν με την Ευρώπη, δηλαδή ποσοστό περίπου 58%. Ενώ η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων (70%), περιοχές όπως η Αυστραλία και η νότια Λατινική Αμερική δεν απέχουν πολύ με 63%. Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με παχυσαρκία σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Ασία, όπου το ποσοστό τριπλασιάστηκε και κυμαίνεται από 7% ως 22%.

Σε ό,τι αφορά στις χώρες μεμονωμένα, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων σχεδόν διπλασιάστηκαν στην Κίνα και στο Μεξικό και αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο στη Νότια Αφρική από το 1980. Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής επίσης έχουν υψηλό ποσοστό υπέρβαρων ενηλίκων.

Η έκθεση με τίτλο “Η Διατροφή του Μέλλοντος” αναφέρει ότι το φαινόμενο οφείλεται στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σε μία μετάβαση από την κατανάλωση δημητριακών και σιτηρών στην κατανάλωση περισσότερο λιπαρών τροφών, σακχάρων, ελαίων και προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές: «πιθανόν να υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, η διαφήμιση, η επιρροή των μέσων ενημέρωσης, όλα αυτά οδήγησαν σε διατροφικές αλλαγές. Αυτό παρατηρείται περισσότερο στις αναδυόμενες οικονομίες, σε μία μεγάλη μεσαία τάξη με αυξανόμενα εισοδήματα που κατοικεί στα αστικά κέντρα και δεν γυμνάζεται επαρκώς».

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η έκθεση προβλέπει τεράστια αύξηση στα εμφράγματα, στα εγκεφαλικά και στο σακχαρώδη διαβήτη. Μεγάλη αύξηση αναμένεται επίσης στις ορθοπαιδικές παθήσεις, ιδιαίτερα των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Η συνεχής ενημέρωση από ιατρούς για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία με την παχυσαρκία, αλλά και από ειδικούς στα θέματα διατροφής και άθλησης είναι αναγκαία.

αύξηση των ανθρώπων με παχυσαρκία

                                                           παχυντικές τροφές