Το αυχενικό σύνδρομο. Πόνος στον αυχένα. Η Σημασία της διάγνωσης.

αυχενικό σύνδρομο
Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο, ή πιο σωστά τα «αυχενικά σύνδρομα», έχουν ως αιτία παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Η συχνότητα αυτών των προβλημάτων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης με την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και το άγχος.

Όταν τα προβλήματα βρίσκονται στην περιοχή του ανώτερου αυχενικού τμήματος, δηλαδή έχουμε εκφύλιση των δύο πρώτων αυχενικών διαστημάτων, μπορεί να έχουμε συμπτώματα όπως πόνος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, ίλιγγος. Αυτό οφείλεται σε εμπλοκή των τριών πρώτων αυχενικών ριζών (Α1-Α2-Α3), αλλά και σε πίεση και δυσλειτουργία των σπονδυλοβασικών αρτηριών που περνάνε από τους δύο πρώτους αυχενικούς σπονδύλους (Α1, Α2) και αιματώνουν τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες. Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν τα προβλήματα αυτής της περιοχής με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης. Στον τοπικό πόνο συμβάλλει και η αρθρίτιδα των πρώτων σπονδυλικών αρθρώσεων, η οποία μπορεί και από μόνη της να αποτελέσει σε ορισμένες περιπτώσεις τον εκλυτικό παράγοντα και για τα υπόλοιπα συμπτώματα της ζαλάδας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου.

Όταν έχουμε εκφύλιση με συνοδά προβλήματα στο κατώτερο αυχενικό τμήμα δηλαδή από τον τρίτο έως τον έβδομο αυχενικό σπόνδυλο (Α3-Α7), τα συμπτώματα είναι κυρίως πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία), αλλά και πόνοι με αιμωδίες (μούδιασμα) στις ωμοπλάτες και τα άνω άκρα που οφείλονται σε πίεση των κατώτερων αυχενικών ριζών. Ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα, έχουμε και το αντίστοιχο σύμπτωμα.

Πολλές φορές σε πολλαπλά προβλήματα όλου του αυχένα το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να είναι μεικτού τύπου, δηλαδή πόνος στον αυχένα και στα άνω άκρα με αιμωδίες, μαζί με πονοκέφαλο, ζαλάδα και ναυτία.

Προσοχή χρειάζεται στη διαφορική διάγνωση των παραπάνω συμπτωμάτων, μερικά από τα οποία μπορεί να βρούμε εκτός από το αυχενικό σύνδρομο και σε άλλα νοσήματα, όπως του λαβύρινθου, άλλες παθήσεις του αυτιού, οφθαλμολογικά προβλήματα, παθήσεις του καρδιαγγειακού (π.χ. υπόταση), ή κεντρικού νευρικού συστήματος, αιματολογικά ή νοσήματα του μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης). Επιπλέον, μπορεί να οφείλονται σε ψυχικά αίτια, στη δράση κάποιων φαρμάκων, ή στην κατάχρηση αλκοόλ. Αναγκαία είναι πολλές φορές η συνεργασία του εξειδικευμένου στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ιατρού, με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την τελική διάγνωση.

Η σωστή και ακριβής διάγνωση του προβλήματος για τους ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο είναι πολύ σημαντική, διαφορετικά η όποια θεραπεία μπορεί να αποτύχει, προκαλώντας χρόνια συμπτώματα στα οποία λόγω της απογοήτευσης και της ταλαιπωρίας συχνά προσθέτονται και ψυχογενείς παράγοντες (άγχος, κατάθλιψη), οι οποίοι επιτείνουν το πρόβλημα δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο συμπτωμάτων και άγχους.

Δημοσιεύτηκε: www.iatronet.gr, www.eumedline.gr