Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι με τη μείωση του εισοδήματος

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Ιατρικού Κολεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 162.700 άνδρες και γυναίκες, που εμφάνιζαν περιοδικές και όχι μόνιμες ημικρανίες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσο έπεφτε το εισόδημα, τόσο αυξάνονταν οι πονοκέφαλοι. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, που επίσης είχαν συσχετίσει το χαμηλότερο εισόδημα με μεγαλύτερη συχνότητα πονοκεφάλων.

Από τη στατιστική ανάλυση της έρευνας φάνηκε επίσης, ότι οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες και ότι οι πρώτοι πονοκέφαλοι συνήθως εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το χαμηλό εισόδημα, καθιστούν κάποιον πιο επιρρεπή στους πονοκεφάλους, χωρίς να παραβλέπεται ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον και τα γονίδια.

πονοκέφαλοι