Νέο αντιβιοτικό από θαλάσσιο μύκητα

Ένα τελείως άγνωστο μέχρι σήμερα, ασυνήθιστο και πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό, που προέρχεται από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό (ακτινομύκητα), ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών στη φύση είναι πολύ σπάνια, αλλά και καλοδεχούμενη, καθώς οι γιατροί εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι τα μικρόβια, ιδίως στα νοσοκομεία, αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στα υπάρχοντα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα αρκετές λοιμώξεις να είναι θανατηφόρες.

Είναι ελπιδοφόρο ότι το νέο αντιβιοτικό, με την ονομασία ανθρακομυκίνη, όπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό εναντίον ισχυρών μικροβίων, όπως το βακτήριο του άνθρακα και το ανθεκτικό  βακτήριο του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA).

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γερμανικό περιοδικό χημείας «Angewandte Chemie», σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν πως η χημική δομή της νέας ουσίας (διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο γνωστό φυσικό αντιβιοτικό) είναι τέτοια, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας τελείως νέας κατηγορίας ισχυρών αντιβιοτικών.

Όπως ανέφεραν «η ανακάλυψη επιβεβαιώνει πολλές προηγούμενες ανακαλύψεις ότι τα θαλάσσια βακτήρια είναι μοναδικά από γενετική και χημική άποψη». Αυτό, πρόσθεσαν, δείχνει τη σημασία των θαλασσών ως δυνητική πηγή νέων φαρμάκων στο μέλλον και το πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

θάλασσα, αντιβιοτικό