Τα ανθρώπινα όργανα γερνάνε με διαφορετικό ρυθμό

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ (UCLA) αναφέρει  ότι τα ανθρώπινα όργανα «γερνάνε» με διαφορετικούς ρυθμούς. Διαπίστωσαν ότι ο ιστός κάθε οργάνου έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, γεγονός που εξηγεί το λόγο για τον οποίο κάποια από αυτά γερνούν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας τέτοιος μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόκληση του καρκίνου, καθώς και για την εξέλιξη της έρευνας στον τομέα των βλαστοκυττάρων.

Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν οι ερευνητές, ο μηχανισμός αυτός έχει να κάνει με κάθε όργανο και κάθε ιστό ξεχωριστά, όπως άλλωστε και με τους κυτταρικούς τύπους. Αντίθετα, μέχρι σήμερα ό,τι είχε ανακαλυφθεί σε σχέση με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού συνδέεται με τις ορμόνες, το σάλιο και τα τελομερή.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Genome Biology, για να καταλήξουν σ’ αυτά τα συμπεράσματα εστίασαν τη μελέτη τους στη μεθυλίωση των κυττάρων, η οποία είναι μία διαδικασία που πραγματοποιείται στον οργανισμό με φυσικό τρόπο και μεταβάλλει χημικά το DNA.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 121 ομάδες στοιχείων που είχαν εντοπιστεί από προηγούμενες μελέτες, κατά τις οποίες είχαν γίνει αναλύσεις σε υγιή ανθρώπινο ιστό, καθώς και σε καρκινικό. Με τον τρόπο αυτόν, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για 51 τύπους ιστού και κυττάρων από διάφορα ανθρώπινα όργανα και έτσι οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο η μεθυλίωση του DNA επηρεάζεται από την ηλικία και μάλιστα από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την ηλικία των 101 ετών.

Ενώ στα περισσότερα δείγματα οι βιολογικές ηλικίες για τα ανθρώπινα όργανα ταίριαζαν με τις χρονολογικές, άλλες είχαν τρομερή απόκλιση. Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι οι ιστοί του γυναικείου στήθους γερνάνε γρηγορότερα από το υπόλοιπο σώμα. Μάλιστα δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι ο υγιής ιστός τους στήθους είναι τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια «μεγαλύτερος» από ό,τι το υπόλοιπο σώμα της γυναίκας. Ίσως αυτή να είναι και η εξήγηση του γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικείος καρκίνος, αλλά και γιατί η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους καρκίνου, καθώς σύμφωνα με την έρευνα ο ιστός που έχει προσβληθεί από καρκίνο είναι κατά μέσο όρο 36 χρόνια γηραιότερος από τον υγιή ιστό.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για την κατανόηση του μηχανισμού γήρανσης και φθοράς για τα ανθρώπινα όργανα. Διαγράφεται όμως πλέον ξεκάθαρα ο ρόλος των γονιδιακών θεραπειών για το μέλλον.

βιολογικό ρολόιανθρώπινα όργανα