Δυνατότητες ανάπτυξης για τον Ελληνικό ιατρικό τουρισμό

Με τον ιατρικό τουρισμό μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς καταξιωμένους ιατρούς και αξιόλογα ιδιωτικά θεραπευτήρια που σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με αυτές άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού.

Παράδειγμα στον τομέα αυτό είναι σήμερα η Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό τους. Ο ιατρικός τουρισμός περιλαμβάνει εκτός από τις καθαρά ιατρικές υπηρεσίες (κυρίως γυναικολογικές, ορθοπαιδικές, χειρουργικές) και υπηρεσίες σε κέντρα αποκατάστασης, μονάδες τεχνητού νεφρού, καθώς και σε κέντρα ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλες σε όλους αυτούς τους τομείς και οι πρώτες θετικές κινήσεις βασίζονται σε πρωτοβουλίες ιδιωτών.

Πρόσφατα, στην αγορά της Ρωσίας επιχειρούν να εισβάλλουν και μάλιστα με μεγάλες προσδοκίες Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να «χτίσουν» την κατάλληλη πλατφόρμα για να αναπτύξουν τον Ελληνικό ιατρικό τουρισμό.

Ήδη, όπως προέκυψε από το πρόσφατο 2ο Greek Medical & Health Tourism Workshop, στη Μόσχα, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται σοβαρά για κέντρα spa και γενικότερα κέντρα ευεξίας στην χώρα μας, αλλά και για την υψηλή ποιότητα των ιατρών και των ιδιωτικών κλινικών, ενώ από το συνέδριο έγινε γνωστό, ότι έκλεισαν ήδη τα πρώτα συμβόλαια με Ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια. Να σημειωθεί ότι η Ρωσική αγορά, που σχετίζεται με τον ιατρικό τουρισμό, ανέρχεται σε 300.000 τουρίστες περίπου, με ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 20%.

Στην εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 792 επαγγελματικές συναντήσεις, από το σύνολο των 276 επισκεπτών, η πλειονότητα των οποίων αποτελείτο από Facilitators, Tour Operators, ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ παρευρέθησαν και 21 εκπρόσωποι των κορυφαίων ασφαλιστικών εταιρειών της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, το κοινό εμπλουτίστηκε και από ομάδες ιατρών οι οποίοι ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν στους ασθενείς τους διαφορετικά είδη αποκατάστασης και θεραπείας, σε συνδυασμό με διακοπές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο αν. υπουργός τουρισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας και αρμόδιος για τον εξερχόμενο τουρισμό δήλωσε ότι, η Ελλάδα εισέρχεται στο επιχειρησιακό πλάνο των Ρώσων τουριστών υγείας για το προσεχές έτος, εκφράζοντας την έκπληξη του για την ποιότητα των Ελληνικών κλινικών και των εξειδικευμένων κέντρων υγείας. Επισήμανε ότι το 2014 η αύξηση από τη Ρωσική αγορά προς την Ελλάδα θεωρείται δεδομένη σε ποσοστό άνω του 15% σε σχέση με το 2013, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός υγείας μπορεί να φέρνει στην Ελλάδα Ρώσους επισκέπτες όλο το χρόνο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στον κλάδο υγείας, προοπτική που αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω ζήτηση.

Δυνατότητες ανάπτυξης για τον Ελληνικό ιατρικό τουρισμό