Αύξηση για την αλλεργία την άνοιξη – πρόληψη

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι εποχικές αλλεργίες στην Ελλάδα, όπως η αλλεργία την άνοιξη,  αφού τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι  ένας στους τρεις στη χώρα μας  θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρης στην ατμόσφαιρα την άνοιξη και άλλων αλλεργιογόνων, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μπούκωμα, βήχα, δύσπνοια, ή οίδημα και ερυθρότητα στα μάτια. Οι αλλεργίες στον άνθρωπο, ενδέχεται να έχουν ελαφρά συμπτώματα, μπορεί όμως σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν σε σοβαρή δύσπνοια και επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Η αλλεργία την άνοιξη, που προκαλείται κυρίως από τη γύρη, μπορεί να εμφανιστεί με αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση και αγγειοίδημα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα και αναφυλαξία.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από τη μύτη και φαγούρα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα, δακρύρροια και φαγούρα στο μάτι.

Η εποχική αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδημα που αφορούν εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη είναι σχετικώς σπάνια, σε σύγκριση με την κνίδωση και το αγγειοίδημα που εκλύονται μετά από κατανάλωση τροφίμων. Τα συμπτώματα της κνίδωσης είναι κνησμώδη εξανθήματα. Το αγγειοίδημα είναι καλώς περιγεγραμμένο τοπικό οίδημα που αφορά τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος συμπεριλαμβανομένου και του υποδόριου ιστού.

Λιγότερο συχνό το αλλεργικό άσθμα την άνοιξη, εκδηλώνεται με παροξυσμική δύσπνοια, βήχα και συριγμό, που συνήθως εμφανίζονται κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθματικού παροξυσμού σηματοδοτείται με βλεννώδη απόχρεμψη και υποχώρηση του βρογχόσπασμου.

Η αλλεργία την άνοιξη όταν προκαλέσει κρίση αλλεργικού άσθματος, ακόμα και αναφυλαξία, που είναι γενικευμένη αλλεργική αντίδραση επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή, χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Ορισμένα μέτρα πρόληψης που μπορούν να παρθούν, ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από αλλεργία την άνοιξη, είναι:

  • Αποφυγή περιπάτων και εξωτερικών δραστηριοτήτων το πρωί, που η συγκέντρωση γύρης στον αέρα είναι υψηλότερη.
  • Αποφυγή επίσης δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους όταν φυσάει, η θερμοκρασία είναι υψηλή και η ατμόσφαιρα είναι ξηρή.
  • Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από την έκθεση στη γύρη, όπως και τα καπέλα εμποδίζουν τη γύρη να κάθεται στα μαλλιά και να συνεχίζει στη συνέχεια να εισπνέετε.
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων που φέρνουν σε άμεση επαφή με τα αλλεργιογόνα της άνοιξης, όπως η κηπουρική.
  • Το μπάνιο μετά την επιστροφή στο σπίτι συνιστάται για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων.
  • Στο σπίτι θα πρέπει να μην υπάρχουν την άνοιξη χαλιά και μοκέτες. Επίσης τα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να έχουν προστατευτικά καλύμματα, τα οποία αφαιρούνται το βράδυ πριν τον ύπνο.
  • Συνιστάται σε κλειστούς χώρους που γίνεται χρήση κλιματιστικών να γίνεται συντήρηση.
  • Προϊόντα με έντονες οσμές που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω τους βλεννογόνους, όπως κάποια απορρυπαντικά και αρώματα, καθώς και το κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η αλλεργία την άνοιξη ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και ενοχλητικά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από ειδικό ιατρό αλλεργιολόγο.

αλλεργία την άνοιξηη αλλεργία την άνοιξη