Η έλλειψη του ύπνου προκαλεί προβλήματα υγείας

Η έλλειψη του ύπνου έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σύμφωνα με ειδικούς στον ύπνο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και το Ίδρυμα Ψυχιατρικής Western των ΗΠΑ.

Νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι  δεν υπάρχει σχεδόν όργανο και λειτουργία του οργανισμού που να μην υποφέρει από την έλλειψη του ύπνου – με την καρδιά, τους πνεύμονες, τους νεφρούς, την όρεξη, τον μεταβολισμό και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αντοχή στις λοιμώξεις, την ευαισθησία στον πόνο, την ψυχική διάθεση, τους χρόνους αντίδρασης και την εγκεφαλική λειτουργία να πλήττονται ιδιαιτέρα-. Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος ατυχήματος, λόγω της υπνηλίας.

Μελέτη που έγινε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναφέρει ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν έλλειψη του ύπνου διαθέτοντας μόλις 5, ή 6 ώρες το 24ωρο στον ύπνο τους – χρόνος ανεπαρκής για να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη που παρέχει ο ύπνος στο σώμα και στην ψυχική διάθεση. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες – και άλλοι τόσοι έφηβοι – κοιμούνται πολύ λιγότερο απ’ όσο χρειάζονται.

Όμως πόσο ύπνο χρειαζόμαστε; Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ λέει πως η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής. Αν δεν νιώθετε κουρασμένοι, προφανώς κοιμάστε επαρκώς, αλλά αν η απάντησή σας στο ερώτημα «πώς είσαι;» είναι μονίμως: «κουρασμένος», τότε υπάρχει πρόβλημα.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ανάγκες του ύπνου διαμορφώνονται ως εξής: τα νεογέννητα (έως 2 μηνών) χρειάζονται 12-18 ώρες ύπνου την ημέρα, τα μωρά ηλικίας 3-11 μηνών χρειάζονται 14-15 ώρες, τα νήπια ηλικίας 1-3 ετών χρειάζονται 12-14 ώρες, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) 11-13 ώρες, τα παιδιά του δημοτικού (5-10 ετών) χρειάζονται 10-11 ώρες ύπνου, οι προέφηβοι και οι έφηβοι (10-17 ετών) 8,5 έως 9,25 ώρες, και οι ενήλικες 7-9 ώρες ύπνου.

Οι άνθρωποι που νιώθουν μονίμως κουρασμένοι και κοιμούνται λίγες ώρες, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, αν το πρόβλημα με την έλλειψη του ύπνου συνεχίζεται, πριν αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

έλλειψη του ύπνου