Μόνο 4 στους 10 Έλληνες έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έρευνας υγείας της ΕΛΣΤΑΤ. Από την έρευνα φαίνεται ότι η πλειονότητα εντάσσει στο καθημερινό διαιτολόγιό της και φρούτα και λαχανικά, ωστόσο δεν ασκείται ούτε καν κινείται όσο χρειάζεται για να κάψει τις περιττές θερμίδες, με αποτέλεσμα τo σωματικό βάρος να αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που συμμετείχε στην έρευνα, 41,5% βρέθηκαν εντός των ορίων για το φυσιολογικό βάρος, 2,2% λιποβαρείς, ποσοστό που μάλιστα κατέγραψε αύξηση κατά 22,2% σε σχέση με το 2009, 39,4% υπέρβαροι και 16,9% παχύσαρκοι. Ως προς το φύλο, ένας στους δύο άνδρες (47,6%) είναι υπέρβαρος, ενώ η αναλογία υπέρβαρων γυναικών είναι τρεις στις δέκα (31,9%).
Δε φταίει τόσο η διατροφή
Συνεχίζοντας κανείς την ανάγνωση της έρευνας και περιμένοντας να διαβάσει ότι ενδεχομένως δεν τρεφόμαστε «σωστά» και αυξάνεται το βάρος, θα δει ότι ως λαός δηλώνουμε ότι τρώμε τα πάντα, με καθημερινή μάλιστα κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Συγκεκριμένα, το 54,6% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά φρούτα και μόνο το 1,2% δεν καταναλώνει καθόλου. Στα θετικά είναι ότι σε σχέση µε την προηγούμενη έρευνα του 2009, που ήταν και η πρώτη, καταγράφεται μείωση 53,8% του πληθυσμού που δεν καταναλώνει ποτέ φρούτα. Παράλληλα ωστόσο, καταγράφεται και μείωση 10% αυτού που καταναλώνει καθημερινά. Επίσης, το 62% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες, ή χυμούς φρέσκων λαχανικών, ενώ μόλις 0,7% δεν καταναλώνει καθόλου. Αλλά και αναφορικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, 8 στους 10 τρώνε το πολύ δυο φορές την εβδομάδα, με τους μισούς μόνο μία.
8 στους 10 δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό, ή γυμναστική
Για την ενασχόληση με την άσκηση, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και μαρτυρούν τα πολύ χαμηλά επίπεδα σωματικής προσπάθειας του σύγχρονου Έλληνα. Ειδικότερα, το 77% δεν κάνει καθόλου αθλητισμό, γυμναστική, ή άσκηση για ψυχαγωγία. Επίσης, 3 στους 10 (28,1%) κυρίως κάθονται, ή στέκονται και γενικά έχουν ασχολίες που απαιτούν ελαφρά σωματική προσπάθεια, 5 στους 10 (51,7%) κυρίως περπατούν, ή κάνουν εργασίες που απαιτούν µέτρια σωματική προσπάθεια και 1 στους 10 (11,5%) κάνει βαριές εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική προσπάθεια.
Ούτε καν 10 λεπτά συνεχόμενα περπάτημα την ημέρα
Η έρευνα εξέτασε επίσης τον τρόπο που επιλέγει να μετακινηθεί ο ερωτώμενος καθημερινά, προς και από την εργασία, το σχολείο, τα ψώνια κ.λπ. (χωρίς να συνυπολογίζεται το περπάτημα κατά τη διάρκεια της κύριας εργασίας ούτε το περπάτημα για αναψυχή, ή κατόπιν σύστασης από γιατρό, ή άλλο επαγγελματία υγείας) με μόνο 4 στους 10 (42,5%) να περπατούν καθημερινά, για τουλάχιστον 10 λεπτά συνεχόμενα για να μετακινηθούν και 2 στους 10 (19,05%) να μην περπατούν καθόλου για μετακίνηση.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συγκλίνει πλέον σχεδόν ομόφωνα στην άποψη ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε επίπεδο αύξησης της σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στον αποτελεσματικό έλεγχο για το σωματικό βάρος και στην πρόληψη από διάφορα νοσήματα.