Οστεοπόρωση και ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, με το 99% να βρίσκεται στο σώμα ως συστατικό των οστών και το 1% να είναι κατανεμημένο στο εσωτερικό των κυττάρων αλλά και στα εξωκυτταρικά υγρά του σώματος (αίμα, λέμφος, σωματικά υγρά). Είναι επίσης ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.

Ως δομικό συστατικό των οστών είναι απαραίτητο για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Οι ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές με  την  αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και την οστεοπόρωση με την ραγδαία αύξηση του αριθμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων, επιφέρουν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη δημόσια υγεία, τις επόμενες δεκαετίες.

Το απαραίτητο ασβέστιο για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης προσλαμβάνεται από τις τροφές, ή από συμπληρώματα ασβεστίου. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο θεωρούνται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα, γιαούρτι, τα κίτρινα τυριά (π.χ. κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κ.λπ.), καθώς και το σουσάμι, το ταχίνι, το τόφου (τυρί από σόγια), η σαρδέλα, το σπανάκι, το μπρόκολο κ.α. Οι ανάγκες για ασβέστιο είναι μεγαλύτερες στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και στην ηλικία άνω των 65 ετών. Επίσης κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού για ασβέστιο, όπως:

  • όταν δεν προσλαμβάνεται το αναγκαίο ασβέστιο από τη διατροφή
  • όταν το ασβέστιο από τις τροφές δεν απορροφάται καλά από το έντερο, π.χ. εξαιτίας της ηλικίας (συνήθως σε ανθρώπους μεγαλύτερους από 70 ετών), ή σε σύνδρομα δυσαπορρόφησης
  • σε δυσανεξία στη λακτόζη
  • σε αλλεργία στα γαλακτοκομικά
  • σε παρατεταμένη δίαιτα, ή νηστεία
  • σε επεμβάσεις βαριατρικής
  • σε χρόνια λήψη κορτιζόνης
  • σε αγωγή για την οστεοπόρωση για μεγιστοποίηση του οφέλους

Σε αυτές τις περιπτώσεις που παραμονεύει ο κίνδυνος για οστεοπόρωση συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, συνήθως με vit D. Τα συμπληρώματα ασβεστίου μερικές φορές προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως από το γαστρεντερικό με μετεωρισμό και δυσπεψία. Επίσης κάποιες μελέτες τα έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, οι οποίες όμως δεν είναι καλά τεκμηριωμένες και διχάζουν τους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την αναγκαιότητα λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου πρέπει να λαμβάνεται από τον ιατρό που ασχολείται με την οστεοπόρωση. Σε περίπτωση που επιλεγεί η διατροφική πρόσληψη ασβεστίου χρειάζεται συνεργασία του ειδικού ιατρού με διατροφολόγο.

 
τροφές πλούσιες σε ασβέστιοσυμπληρώματα με ασβέστιο