Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το 71˚ Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας, στις 7-10 Οκτωβρίου. Το συνέδριο παρακολούθησαν ορθοπαιδικοί χειρουργοί από όλη την Ελλάδα και ομιλητές ήταν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι ορθοπαιδικοί.
Ο κ. Ανδρέας Μοράκης μίλησε για τις διαδερμικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως τη διαδερμική δισκεκτομή, το ενδοδισκικό τζελ, τα laser και άλλες, δίνοντας απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις νέες αυτές μεθόδους. Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για αυτές τις επεμβάσεις είναι οι εξής:
- Οι επεμβάσεις αυτές είναι αποτελεσματικές για όλες τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης?
Όχι, οι επεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και έμμεσα στην άρση της πίεσης του νεύρου που πιέζεται από τον αντίστοιχο δίσκο. Έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζιτικά συμπτώματα από τα άνω και κάτω άκρα, ανάλογα με τη θέση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στις περιπτώσεις που ο δίσκος είναι αρκετά εκφυλισμένος, ή η πίεση στο νεύρο οφείλεται σε άλλο αίτιο, δε θα υπάρξει αποτέλεσμα.
- Το ενδοδισκικό τζελ αναπλάθει έναν εκφυλισμένο δίσκο?
Όχι, το ενδοδισκικό τζελ αντίθετα αποδομεί χημικά τον μεσοσονδύλιο δίσκο με σκοπό να τον συρρικνώσει για να πάψει να πιέζει το αντίστοιχο νεύρο. Υπάρχουν θεραπείες ανάπλασης του μεσοσπονδύλιου δίσκου και γίνονται παγκοσμίως αρκετές έρευνες σε αυτόν τον τομέα, αλλά είναι ακόμα πειραματικές.
- Δισκοκήλες σε πολλά επίπεδα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα?
Όχι, το σωστό είναι να γίνεται ακριβής εντοπισμός του προβλήματος και να υποβάλλεται σε θεραπεία ο μεσοσπονδύλιος δίσκος που προκαλεί το πρόβλημα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαδερμικές μέθοδοι που εφαρμόζονται σήμερα για τη δισκική νόσο προάγουν, σε διαφορετικό βαθμό, την περαιτέρω εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, για αυτό και δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε σε δίσκους που δεν προκαλούν συμπτώματα μόνο επειδή φαίνονται εκφυλισμένοι στη μαγνητική τομογραφία.
- Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), ή τον αυχένα (αυχεναλγία), αντιμετωπίζεται με διαδερμικές ενδοδισκικές μεθόδους?
Σε πολύ λίγες περιπτώσεις και δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο.
- Υπάρχουν επιπλοκές από αυτές τις μεθόδους?
Ναι, αν και είναι μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις. Η εμπειρία του χειρουργού σε αυτές τις μεθόδους έχει μεγάλη σημασία για την αποφυγή των επιπλοκών.
- Ποια είναι η σωστή ένδειξη για να υποβληθεί κάποιος ασθενής με δισκική νόσο σε διαδερμική επέμβαση?
Ο καταλληλότερος ασθενής για αυτές τις επεμβάσεις είναι αυτός που έχει μία μέτρια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, χωρίς ρήξη του εξωτερικού τοιχώματος του ινώδους δακτυλίου (όχι σπασμένος δίσκος) και ήπια συμπτώματα σε κάποιο άκρο λόγω της πίεσης του νεύρου από τη δισκοκήλη, που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συντηρητική αγωγή. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δε θα πρέπει να είναι αρκετά εκφυλισμένος και να έχει δυνατότητα συρρίκνωσης. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να υπολογιστεί προεγχειρητικά. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος από τον ιατρό του για τις πιθανότητες επιτυχίας μίας τέτοιας μεθόδου.
- Ποια είναι η καλύτερη διαδερμική μέθοδος για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου?
Η κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Το καλύτερο είναι ο ιατρός να είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα στις μικροεπεμβατικές μεθόδους, για να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο για τον κάθε ασθενή.