Η σύγχρονη θεραπεία της αυχεναλγίας και του αυχενικού συνδρόμου

Η αυχεναλγία, ο πόνος δηλαδή στην περιοχή του αυχένα, προκαλείται από παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Η μορφή της αυχεναλγίας μπορεί να είναι οξεία, υποξεία, ή και χρόνια και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση που ξεκινάει από τους αυχενικούς μεσοσπονδύλιους δίσκους. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάποιο τραυματισμό, συχνότερα μυϊκό, καθώς και σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως όγκοι, λοιμώξεις, ή φλεγμονώδεις και αυτoάνοσες παθήσεις.

Η πρώτη αντιμετώπιση της αυχεναλγίας συνήθως περιλαμβάνει παυσίπονα φάρμακα σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά, θερμά επιθέματα, ή ψυχρά, για την άμεση αντιμετώπιση της μυϊκής κάκωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις αυχενικό κολάρο, για μικρό όμως χρονικό διάστημα.

Αν ο πόνος επιμένει θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από ορθοπαιδικό ιατρό για να βρεθεί το αίτιο της αυχεναλγίας με τη βοήθεια απεικονιστικών και κλινικών εξετάσεων. Συχνά χρειάζεται συνεργασία με ιατρούς και άλλων ειδικοτήτων όπως νευρολόγοι και ρευματολόγοι για την οριστική διάγνωση και θεραπεία.

Η συχνότερη αιτία της αυχεναλγίας που οφείλεται στην εκφύλιση μπορεί να εντοπίζεται στην ανώτερη, ή στην κατώτερη αυχενική περιοχή, ή και στις δύο.

Όταν τα προβλήματα βρίσκονται στην περιοχή του ανώτερου αυχενικού τμήματος, δηλαδή έχουμε εκφύλιση των δύο πρώτων αυχενικών διαστημάτων, μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκέφαλος και ίλιγγος, μαζί με την αυχεναλγία.Τα συμπτώματα αυτά συχνά αναφέρονται και ως αυχενικό σύνδρομο και οφείλονται σε εμπλοκή των τριών πρώτων αυχενικών ριζών (Α1-Α2-Α3), αλλά και σε πίεση και δυσλειτουργία των σπονδυλοβασικών αρτηριών που περνάνε από τους δύο πρώτους αυχενικούς σπονδύλους (Α1, Α2) και αιματώνουν τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες. Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν τα προβλήματα αυτής της περιοχής και με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης.

Στην αυχεναλγία συμβάλλει και η αρθρίτιδα των πρώτων σπονδυλικών αρθρώσεων, η οποία μπορεί και από μόνη της να αποτελέσει σε ορισμένες περιπτώσεις τον εκλυτικό παράγοντα και για τα υπόλοιπα συμπτώματα της ζαλάδας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου.

Όταν έχουμε εκφύλιση στο κατώτερο αυχενικό τμήμα δηλαδή από τον τρίτο έως τον έβδομο αυχενικό σπόνδυλο (Α3-Α7), τα συμπτώματα είναι κυρίως αυχεναλγία, αλλά συχνά συνυπάρχουν και πόνοι με αιμωδίες (μούδιασμα) στις ωμοπλάτες και τα άνω άκρα που οφείλονται σε πίεση των κατώτερων αυχενικών ριζών. Ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα, έχουμε και το αντίστοιχο σύμπτωμα.

Πολλές φορές σε πολλαπλά προβλήματα όλου του αυχένα το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να είναι μεικτού τύπου, δηλαδή πόνος στον αυχένα και στα άνω άκρα με αιμωδίες, μαζί με πονοκέφαλο, ζαλάδα και ναυτία.

Στις περιπτώσεις που έχουμε αυχεναλγία εκφυλιστικής αιτιολογίας που επιμένει, παρά την αρχική συντηρητική θεραπεία, η φυσικοθεραπεία με διάφορα μέσα μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Επικουρικά μαζί με τη φυσικοθεραπεία, αν ο πόνος είναι έντονος, τοπικές ενέσεις (εγχύσεις) στην περιοχή του αυχένα, αν γίνουν από εξειδικευμένο ιατρό μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση.

Στις περιπτώσεις που συνυπάρχει ριζιτικός πόνος με αντανάκλαση στην πλάτη, ή στα χέρια, σύγχρονες διαδερμικές θεραπείες με τοπική νάρκωση, όπως η δισκοπλαστική και η διαδερμική δισκεκτομή μπορούν να δώσουν άμεσα με μικροεπεμβατικό τρόπο λύση. Μεγαλύτερα χειρουργεία πλέον χρειάζονται όλο και λιγότερο.

Στις χρόνιες εντοπισμένες αυχεναλγίες, που η συντηρητική αγωγή δεν έχει αποδώσει, η νέα μέθοδος της διαδερμικής νευρόλυσης με υπέρηχους, με τοπική αναισθησία,  μπορεί να ανακουφίσει άμεσα και ανώδυνα.

Σε όλες τις περιπτώσεις μόλις επιτευχθεί ανακούφιση της αυχεναλγίας πρέπει να ακολουθηθεί ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για τον αυχένα αρχικά και στη συνέχεια και για το υπόλοιπο σώμα, ανάλογα με τις σωματικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για να μην υπάρξει υποτροπή των συμπτωμάτων.

Η σωστή και ακριβής διάγνωση του προβλήματος της αυχεναλγίας είναι πολύ σημαντική, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία, διαφορετικά προκαλούνται χρόνια συμπτώματα στα οποία λόγω της απογοήτευσης και της ταλαιπωρίας συχνά προσθέτονται και ψυχογενείς παράγοντες (άγχος, κατάθλιψη), οι οποίοι επιτείνουν το πρόβλημα δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο συμπτωμάτων και άγχους.

Δείτε συνέντευξη του κ. Ανδρέα Μοράκη στην εκπομπή: “Γυναίκες” του ERSILON TV

https://www.youtube.com/watch?v=PDnOFpjHrJs

Συμπτώματα αυχεναλγίαςΗ δισκοπλαστική στον αυχένα