Τα οφέλη της άσκησης στην εμμηνόπαυση

Μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως εξάψεις, δυσκολία στην απώλεια σωματικού βάρους και συσσώρευση τοπικού λίπους, ειδικά στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση προκαλούν συνήθως μία σειρά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, τα οποία μειώνουν την συνολική ποιότητα ζωής μίας γυναίκας.

Μία νέα μελέτη δείχνει πως η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και στον έλεγχο ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις, ακόμα και σε γυναίκες που στο παρελθόν είχαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην έκδοση “The North American Menopause Society” (NAMS), σε ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο “Η βελτίωση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής, της καρδιομεταβολικής υγείας και φυσικής κατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες” και βασίζεται στη μελέτη 234 Ισπανίδων, οι οποίες βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση. Το σύνολο των γυναικών, που είχαν επί τουλάχιστον 12 μήνες καθιστική ζωή, εντάχθηκαν σε ένα επιτηρούμενο πρόγραμμα άσκησης 20 εβδομάδων.

Μετά την παρέμβαση αυτή, οι συμμετέχουσες παρουσίασαν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών βελτιώσεων στην καρδιαγγειακή υγεία και στην φυσική τους κατάσταση. Επιπλέον, πέτυχαν μικρή αλλά σημαντική μείωση του δείκτη μάζας σώματος, ενώ οι εξάψεις τους εμφάνισαν μία αποτελεσματική διαχείριση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες η άσκηση για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και ασκήσεις ενδυνάμωσης για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Μία επίσκεψη σε ειδικό ιατρό εκτός από τον υπολογισμό των παραγόντων κινδύνου για οστεοπόρωση και πιθανόν κάποιων εξετάσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνει και οδηγίες για τη γενικότερη μυοσκελετική ενδυνάμωση.

Επειδή η κάθε γυναίκα στην ηλικία που μπαίνει στην εμμηνόπαυση, έχει διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, το είδος και η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι εξατομικευμένο και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

άσκηση στην εμμηνόπαυσηεμμηνόπαυση και άσκηση